Προσεχείς εκδόσεις: ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2022

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Φθινόπωρο 2022

Catherine Nixey | Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ. Η καταστροφή του κλασικού κόσμου από τον χριστιανισμό |  Μετάφραση: Μιχάλης Λαλιώτης | Σειρά: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία αγκάλιαζε και αφομοίωνε τις νέες θρησκείες. Αλλά με την εμφάνιση του χριστιανισμού όλα άλλαξαν. Παρόλο που η νέα αυτή πίστη δίδασκε την ειρήνη, υπήρξε βίαιη, αμείλικτη και μισαλλόδοξη. Και όταν έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, οι ένθερμοι ζηλωτές της βάλθηκαν να καταστρέψουν τους παλιούς θεούς. Οι βωμοί τους ανατράπηκαν, οι ναοί τους γκρεμίστηκαν και τα αγάλματά τους έγιναν συντρίμμια. Τα βιβλία, ανάμεσά τους και σπουδαία φιλοσοφικά και επιστημονικά έργα, καταδικάστηκανστην πυρά. Ήταν ένας πραγματικός αφανισμός.

Η Κάθριν Νίξεϋ αφηγείται την εν μέρει άγνωστη και συγκλονιστική ιστορία μιας μαχητικής θρησκείας που εξάλειψε τα διδάγματα του κλασικού κόσμου, ξεκινώντας μια μακραίωνη περίοδο αδιαμφισβήτητης  υποταγής στη «μία και αληθινή πίστη». Στο εντυπωσιακό αυτό ντεμπούτο της, η νέα ιστορικός συνοδεύει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο της Μεσογείου –από τη Ρώμη μέχρι την Αλεξάνδρεια, από τη Βιθυνία μέχρι τη βόρεια Τουρκία και από τις ερήμους της Συρίας μέχρι την Αθήνα– συνθέτοντας μια ζωντανή και πλούσια αφήγηση για τους αιώνες της εξολόθρευσης.

 

Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη | ΤΟ ΚΕΝΟ | Σειρά: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

«Η φύση ολόκληρη, λοιπόν, συνίσταται από δύο πράγματα: από σώματα και από το κενό». – T.L. Carus

Η έννοια του κενού έχει διττή σημασία σ’ αυτή τη συλλογή. Κάποιοι χαρακτήρες, αποκομμένοι από το σώμα και το συναίσθημά τους λόγω κοινωνικών συνθηκών, το βιώνουν ως έλλειψη. Μια γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος συνειδητοποιεί ότι ποτέ δεν αποφάσιζε εκείνη για τον εαυτό της, μια νεαρή κοπέλα βιώνει την αστυνομική βία, ένα ζευγάρι αντρών δυσκολεύεται με τα προς το ζην. Άλλοι πάλι, επιδιώκουν την αίσθηση πληρότητας που μπορεί να προσφέρει. Ένας νεαρός άντρας που ενώ περνάει μια καταθλιπτική φάση, ερωτεύεται, μια παρέα κανονίζει τα καλοκαιρινά της σχέδια, μια νέα φίλια που δημιουργείται εν καιρώ πανδημίας και πολλοί ακόμη χαρακτήρες και καταστάσεις παρουσιάζουν πως αυτή η αίσθηση του κενού υπάρχει με διάφορες μορφές μέσα στην καθημερινότητα μας.

 

Thornton Wilder | Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ | Μετάφραση: Άννυ Σπυράκου | Σειρά: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Απόκληρη από την Άνδρο, η αινιγματική Χρυσηίδα, είναι μια εταίρα σαγηνευτικής ομορφιάς και σωκρατικής σοφίας, μέντορας των νεαρών ανδρών στο νησί της Βρύνου, τους οποίους μυεί στην ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία. Κοντά της, ο νεαρός Πάμφιλος, θαμώνας των συμποσίων της, ερωτευμένος με τη νεότερη αδερφή της και αντιμέτωπος με τα διλήμματα της κοινωνικής του θέσης, αναζητεί το νόημα της ύπαρξης – πώς ζει κανείς, πώς αγαπά και πώς πεθαίνει σ’ έναν σκληρό κόσμο περασμένου μεγαλείου και παρακμής.

Τοποθετημένο σ’ ένα μυθικό νησί του Αιγαίου, κάπου στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., το διάσημο αυτό μυθιστόρημα του Θόρντον Ουάιλντερ καταπιάνεται με τα υπαρξιακά και κοινωνικά θέματα στα οποία θα επανέλθει οκτώ χρόνια αργότερα με τη θεατρική επιτυχία του Η μικρή μας πόλη.