Οι Φαναριώτες, οι Οθωμανοί, και το 1821: Οι σχέσεις, οι συγκρούσεις και η συμβίωση

Μεγάλη Πέμπτη, 29 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and The Cat
Υποδεχόμαστε με χαρά την καθηγήτρια καθηγήτρια πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια Χριστίνα Φιλίου, η οποία μοιράζεται μαζί μας μια συναρπαστική όσο και άγνωστη στους περισσότερους ιστορία.
Οι Φαναριώτες αποτελούν μια από τις γνωστότερες κοινότητες σε ολόκληρα τα Βαλκάνια τα χαρακτηριστικά της οποίας δεν σταμάτησαν ποτέ να μελετούν οι ιστορικοί. Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Φαναριώτες και κυρίως ποια ήταν η θέση τους μέσα στο πλαίσιο της οθωμανικής διακυβέρνησης; Από πού και μέσα από ποιες διαδικασίες προέκυψε η εξουσία που απολάμβαναν και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της;
Η Χριστίνα Φιλίου είναι καθηγήτρια πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια με ειδικότητα σε θέματα Οθωμανικής και Ελληνοτουρκικής Ιστορίας. Είναι Ελληνίδα τρίτης γενιάς στις ΗΠΑ με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη και Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια του ερευνητικού της έργου έζησε για μεγάλα διαστήματα στην Ελλάδα και την Τουρκία μελετώντας τα αρχεία και τις πηγές στα ελληνικά και στα τουρκικά.
Το φαινόμενο των Φαναριωτών έχει κεντρική θέση στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και μαζί της τους γνωρίζουμε βαθύτερα και πληρέστερα παρακολουθώντας τους από την εποχή της ακμής τους στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και πολλά νησιά στα οποία και κυβερνούσαν εκ μέρους των Οθωμανών με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μία “αυτοκρατορίας μέσα στην αυτοκρατορία” έως την παρακμή τους στις αλλαγές που σηματοδότησε το 1821, και τελικά την ανάκαμψή τους και πάλι μέσω της Οθωμανικής διακυβέρνησης ως Νεοφαναριώτες μετά το 1830.
Επιλέγοντας να αφηγηθεί αυτή τη συναρπαστική και από πλευρές άγνωστη ιστορία μετατοπίζει τη ματιά της από τη Μεγάλη στη Μικρή Ιστορία ακολουθώντας τα βήματα ενός Φαναριώτη που στη κρίσιμη στιγμή έμεινε πιστός στον Σουλτάνο, πάρα το γεγονός πως ο αδελφός του στήριξε την ελληνική επανάσταση έχοντας μάλιστα στενές σχέσεις με τον Κοραή.
Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση εξάλλου δίνουν την αφορμή να εμβαθύνουμε στο φαινόμενο των Φαναριωτών και να κατανοήσουμε τη θέση τους μέσα στο Οθωμανικό τους περιβάλλον το οποίο και τους θεωρούσε «Γραικούς» και αποστάτες.
Η Χριστίνα Φιλίου έχει γράψει τα βιβλία: Βιογραφία μιας αυτοκρατορίας, Η οθωμανική διακυβέρνηση τον καιρό της Επανάστασης (University of California Press, 2011) το οποίο σύντομα θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αλεξάνδρεια» και το πιο πρόσφατο «Turkey: A Past against History» το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022.
Η διάλεξή της στη Rembrandt and the Cat θα γίνει στην ελληνική γλώσσα.
Πλατφόρμα Zoom
Ώρα: 19:00
Συμμετοχή: 7 ευρώ
Κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com