Αντιφώνηση Μαρίας Στρατηγάκη @ Public Cafe 28/9/2022

Δημοσιεύτηκε

Public café, 28 Σεπτεμβρίου 2022, 8:30 μ.μ.

Αντιφώνηση Μ. Στρατηγάκη

Πρώτα-πρώτα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Προέδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της σήμερα εδώ. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που μου έχει γίνει ποτέ!

Ευχαριστώ τον ομιλητή και τις ομιλήτριες για την παρουσίαση του βιβλίου μου το οποίο ακούγοντάς τους μου φάνηκε πολύ καλύτερο από ό,τι νόμιζα…

Οφείλω στον Προέδρο Γιώργο Παπανδρέου τον ορισμό μου στην θέση της Γενικής Γραμματέως Ισότητας χάρη στην πολιτική του αντίληψη για αποκομματικοποιημένο κράτος η οποία οδήγησε στην επιλογή των Γενικών Γραμματέων μέσω του opengov.

Ευχαριστώ την φίλη Καλυψώ Γούλα για την επικοινωνία μας τα τελευταία 10 χρόνια στην κοινή πορεία μας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η πρόσφατη τοποθέτησή της στην θέση της Γενικής Γραμματέως συνεχίζει αυτή την παράλληλη πορεία μας στο δημόσιο βίο. Της εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία.

Ευχαριστώ την Ειρήνη Αγαθοπούλου η οποία στην θητεία της ως Προέδρου  του ΚΕΘΙ ανανέωσε την φυσιογνωμία του σε πολλά επίπεδα. Έδειξε σε όλες μας ότι η νέα γενιά γυναικών πολιτικών μπορεί να είναι τόσο φεμινιστική και δυναμική όσο ήταν και η προηγούμενη.

Eυχαριστώ την Καλλιόπη Σπανού για την οξυδερκή ματιά της στο βιβλίο, Ματιά μιας γυναίκας η οποία συνδυάζει την επιστημονική γνώση ως καθηγήτρια αλλά και την πρακτική εμπειρία στο ελληνικό δημόσιο ως Συνήγορος του Πολίτη.

Ευχαριστώ την Νόνη Καραγιάννη για τον συντονισμό και την υποστήριξη.

Ευχαριστώ για την φροντίδα της έκδοσης την Αλεξάνδρεια τους κυρίους Λιβιεράτο και Φραγκούλη και τις άξιες συνεργάτριες τους.

Τέλος ευχαριστώ όλους και όλες που είσαστε σήμερα μαζί μας. Τις συναδέλφισσες από το Πάντειο, όσες και όσους έχουμε συνεργασθεί … και συμπάσχει στο ΚΕΘΙ, στην Γραμματεία Ισότητας, στον Δήμο Αθηναίων αλλά και τις φίλες και τους φίλους μου που παρακολουθούν τις περιπλανήσεις μου.

Ιδιαίτερη μνεία θα κάνω στην παρούσα σήμερα πρώην Γενική Γραμματέα Εφη Μπέκου που πιστεύω ότι καταλαβαίνει πολύ καλά τις αγωνίες και ανησυχίες που διατύπωσα στο βιβλίο. Παρούσα είναι σήμερα και η δυναμική  πρώην Πρόεδρος του ΚΕΘΙ Αντιγόνη Καραλή-Δημητριάδη στην οποία οφείλεται η αναβάθμιση του ΚΕΘΙ και ο ερχομός μου στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες!

Μνεία τιμής θα ήθελα να κάνω και σε όσες Γενικές Γραμματείς Ισότητας δεν είναι πιά ανάμεσα μας. Την Χρυσάνθη Λαΐου Αντωνίου, την Ρένα Λάμψα, την Μίκα Κουτσιλαίου και την Ευγενία Τσουμάνη, Είμαι σίγουρη ότι θα αποτιμούσαν θετικά την εξιστόρηση του έργου τους στο βιβλίο μου. Ολες αγωνίσθηκαν για την ισότητα «μέσα» αλλά και «απέναντι» στα κόμματά τους.

Είναι αλήθεια ότι όταν βρίσκεσαι σε πολιτικές θέσεις, δεν έχεις το χρόνο ούτε να σκεφτείς. Έγραψα το βιβλίο για να αναδείξω τη σημασία του να έχεις σκεφτεί πριν αναλάβεις την πολιτική θέση!

Η ανάπτυξη δημόσιων πολιτικών ισότητας των φύλων απαιτεί και σκέψη και γνώση και κινηματικό υπόβαθρο. Απαιτεί λογισμό και όνειρο. Απαιτεί επιμονή και υπομονή.

Ο κίνδυνος οπισθοδρόμησης είναι πάντα υπαρκτός. Το είδαμε πρόσφατα στην Αμερική. Το βλέπουμε και την Ευρώπη.

Ο θεσμικός ακτιβισμός ανανεώνει την πολιτική πρακτική γιατί εισάγει στην δημόσια πολιτική τα αιτήματα των κινημάτων.

Ο θεσμικός ακτιβισμός αναδεικνύει επίσης την σημασία του προσώπου στην πολιτική θέση.

Είναι αλήθεια ότι στην μεταπολίτευση υποβαθμίσαμε συχνά το πολιτικό πρόσωπο έναντι του θεσμού. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε την ισορροπία.

Σε αυτό το ζήτημα έχουμε την τύχη και την χαρά να ζούμε σήμερα το πιο απτό παράδειγμα.

Την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας η οποία αναβαθμίζει τον θεσμό προσφέροντας τεράστιο απόθεμα κοινωνικής ευαισθησίας, και στον τομέα της ισότητας των φύλων, σε ένα θεσμό που είχαμε συνηθίσει να είναι φορμαλιστικός, συμβολικός ή απλά αόρατος.

Αγαπητή κα Σακελλαροπούλου σας ευχαριστούμε γι αυτό!