Μάιος 2022: προσεχείς εκδόσεις & εκδηλώσεις

Δήμος Αθηναίων: Πέντε συναρπαστικές “Αθηναϊκές Διαδρομές” τον Μάιο

Σκοτεινή Αθήνα – Άρθουρ Αντωνόπουλος (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) | Κυριακή 29 Μαΐου

Γεννημένος στη Μελβούρνη, ο συγγραφέας και καθηγητής αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας Άρθουρ Αντωνόπουλος, μάς οδηγεί σε μια Αθήνα που αποτελεί σκηνικό μιας ιστορίας μυστηρίου. Στην ιστορία αυτή, σύγχρονα πρόσωπα της πόλης έχουν απροσδόκητες συναντήσεις με πρόσωπα από την ελληνική μυθολογία.

Η «Σκοτεινή Αθήνα», είναι μια συναρπαστική αστυνομική περιπέτεια στους δρόμους της πόλης, με πρωταγωνιστές τα κρυφά σύμβολα αλλά και τα ιστορικά μνημεία που την κοσμούν. Η αθηναϊκή διαδρομή της 29ης Μαΐου, αναδεικνύει τη μετάβαση της Αθήνας από το χθες στη σύγχρονη ελκυστική και ιστορική μεγαλούπολη. Ακολουθώντας τα βήματα της ηρωΐδας του βιβλίου του, που προσπαθεί να ξετυλίξει το κουβάρι μιας συνωμοσίας, η διαδρομή ξεκινά από το Δημαρχείο της Αθήνας (πλατεία Κοτζιά) και θα συνεχιστεί στην πλατεία Κλαυθμώνος και τα θαμμένα Τείχη της πόλης και στην Παλιά Βουλή. Έπειτα θα κατευθυνθεί προς τα ιστορικά κτίρια του Συντάγματος και τους εμπορικούς δρόμους (Ερμού και Σταδίου) για να καταλήξει στο Ζάππειο.

Ώρα έναρξης: 11.00

Για συμμετοχή στη δράση (ελληνικά), είναι απαραίτητη η κράτηση από τις 24/5.

Η διαδρομή θα επαναληφθεί στα αγγλικά, την ίδια μέρα στις 13.00, με απαραίτητη κράτηση από τις 24/5 .

 

—   —   —   —   —   —   —

Νίκος Βαφέας | Από τον Λιποτάκτη στον Αντάρτη. Η «στάσις των ανυποτάκτων» στη δυτική Κρήτη (1921-1922)

Σειρά: ΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ | α΄ έκδοση Μάιος 2022

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες μορφές ένοπλης συλλογικής δράσης του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος, οι οποίες ακόμα και όταν δεν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ιστορικών έχουν ωστόσο αφήσει έντονα το αποτύπωμά τους στη συλλογική μνήμη του ντόπιου πληθυσμού, η «στάσις των ανυποτάκτων» δεν αποτελεί απλώς μια επιπλέον «σιωπή» της συμβατικής ιστοριογραφίας, εθνικής και τοπικής· σήμερα έχει ουσιαστικά περάσει και στη συλλογική λήθη του πληθυσμού της Κρήτης, παρά τον πραγματικά μεγάλο αριθμό των λιποτακτών και των ανυποτάκτων στο νησί εκείνους τους μήνες, την ένταση της βίας που πολλοί από αυτούς άσκησαν κατά των Αρχών, αλλά και κατά αμάχων, και την ακόμα μεγαλύτερη έκταση της καταστολής που ασκήθηκε εναντίον τους αλλά και εναντίον των συγγενών τους από το κράτος.

Πέρα από την παράθεση των γεγονότων, στη μελέτη επιχειρείται η ενδελεχής διερεύνηση της δράσης των ατόμων και των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτά, υπό το πρίσμα των εννοιολογικών κατηγοριών της ιστορικής και πολιτικής κοινωνιολογίας και με βάση τον τρόπο που αυτή έχει προσεγγίσει τόσο τα φαινόμενα της ατομικής κοινωνικο-πολιτικής ανυπακοής όσο και των ευρύτερων κινημάτων που εκδηλώνονται σε αγροτικές κοινωνίες κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους προς σύγχρονες μορφές κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης.